Fast ejendom er en glimrende investering

Overvejer du at købe fast ejendom, eller er du allerede nu den lykkelige ejer af dit eget hjem?

Så er de økonomiske realiteter sådan skruet sammen, at du efter 10 år som ejer med meget stor sandsynlighed vil have tjent penge på at eje din ejendom. Sagen er dog den, at du sagtens selv kan påvirke hvor meget du skal tjene på at have ejet ejendommen.

Det kan være svært at spå om hvad en potentiel køber vil efterspørge i en handelssituation, og det kan med berettigelse hævdes at en køber gerne vil have lov at sætte sit eget præg på boligen, men det køberne ønsker sig, det er noget der er i orden.

Så det der giver mest når huset skal sælges, det er en gennemgående god stand og så naturligvis energimærket, som beskriver hvor meget det koster at drifte huset energimæssigt.

Renovering som investering

Det er en rigtig god idé at holde en høj vedligeholdelsesstand i dit hjem, og hvis du skal sælge, så foretage nogle forbedringer for både at højne prisen og reducere liggetiden.

Nogle ting kan virke omkostningstunge og tidskrævende at gennemføre, men for manges vedkommende, så kan der både hentes besparelser her og nu, men også en større værdi ved salg senere.

Nogle konkrete forslag til forbedringer

Det første de fleste tænker på når det kommer til at lave attraktive forbedringer er sådan noget som nyt køkken/bad, nye hvidevarer eller tæpper, og det er også rigtigt at det er noget der fanger øjet hurtigt hos potentielle købere. Dog er det sådan at der hvor der virkelig er smæk for skillingen, det er at lave forbedringer hvor det ikke altid kan ses, nemlig i forhold til energien:

  • Vinduerne – udskiftning af eksisterende vinduer kan der være stort potentiale i, det viser sig at der findes boliger hvor 33% af varmeforbruget undslipper far vinduerne, på grund af deres ringe stand.
    Effekten af forbedringen vil til dels ligge i den æstetiske forbedring, hvor nye vinduer tager sig bedre ud, og til dels i besparelsen på varmeforbruget, og en forbedring af indeklimaet.
    I følge en undersøgelse vil du kunne hente 60-100% af udgiften hjem i værdiforøgelsen.
  • Isolering – Den knap så æstetiske løsning, men en af de absolut mest effektive rent økonomisk, hvor du oven i besparelsen på energien også kan opnå energitilskud og håndværkerfradrag.
  • Facaderenovering – er dit hus af lidt ældre dato, og fremstår facaden lidt slidt og kedelig? Så kan du vælge den absolut æstetiske løsning, i form af en facaderenovering, som helt sikkert vil imponere eventuelle købere, og som kan påvirke salgsprisen med op til 150% af investeringen.

Betydningen af et ændret energimærke

Ud over energirigtige forbedringer på huset, en forøgelse af salgsværdien og en indsats for klima og miljø, så kan et ændret energimærke være det der afgør et salg, det er måske ikke det der i første omgang fanger en køber, men det er det der kan være medvirkende til at det endelige salg bliver gennemført.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *