Har du et arkitekttegnet hus i træ? Her er historien om træhuset

Træhuse har altid været populære i norden. Grunden til dette kan muligvis findes i det faktum, at store dele af de nordiske lande samt områder som Canada og Alaska var dækket af skov. Nåle- og fyrretræer skabte omstændighederne for at de første mennesker på disse kanter kunne få ly. Vintrene var lige så bitre som de af og til er nu til dags og uden beskyttelse fra vind og vejr holdt man ikke i lang tid.

Fordelene ved træ

Træ har som byggemateriale mange fordele; det er relativt let, det flyder på vand, der er masser af det og det kan nemt manipuleres med de rigtige redskaber. Desuden har det selvfølgelig også isolerende egenskaber. Alt dette gjorde træ til et rigtig godt byggemateriale, nå der skulle skabes logi. Træ er også brændbart og med det kan man skabe ild, der er en vital fornødenhed, hvis man bygger huse af ler. Nu til dags er det at bo i et arkitekttegnet hus af træ et valg i vores verdensdel. Før i tiden havde man kun valget mellem træhus eller intet hus – så hvorfor vælger folk stadig at bygge træhuse og bo i dem?

Træets formål

Som nævnt havde træ før i tiden mange egenskaber, der gjorde det til et primært byggemateriale. Nu til dags har mursten og stålkonstruktioner overhalet indenom. Alligevel foretrækker nogle mennesker det mere primitive materiale. Hvis du har et arkitekttegnet hus, og du har valgt at få det bygget i træ, kan det muligvis være fordi du går op i naturen og ønsker at leve tæt på materialer, der er så naturlige og ubehandlede som muligt. Måske synes du bare at træets udtryk er pænt. Èn ting er sikker; Det er ikke fordi du forvildede dig ud i en kold urskov og valgte det første og det bedste. Det er netop forskellen på nutidens træhuse og oldtidens. Nutidens hus af træ vil typisk være et arkitekttegnet hus, der per købers anmodning er tegnet i træ. Husene fremstår ikke primitive på trods af materialet. Tværtimod vil et træhus i dagens Danmark typisk være langt mere moderne i både facaden og indretningen end et konventionelt murstenshus. Denne tendens har igen at gøre med, at det er et aktivt valg at gå med et træhus i stedet for et hus bygget af andet materiale. Hvis du vælger træhuset, er det sandsynligvis for at sige noget med det. Man kan altså sige at træets formål som byggemateriale til huse er gået fra at være en praktisk til at være en æstetisk beslutning.

Interiøret

Som det ofte går med et arkitekttegnet hus, kan man også i de moderne træhuses tilfælde forvente en anderledes teknisk indretning end sædvanligvis. Interiøret i disse huse vil typisk afspejle stor kunnen indenfor arkitektur og design. Måske er møblerne tilmed lavet i naturlige materialer som træ, sten og skind fra dyr. På den måde kan interiøret i disse huse sammenlignes med oldtidens træhytter. Her fandt man naturligvis hverken fladskærme eller elkedler men rettere bålsteder og trægulv. Igen er der dog en tydelig forskel på datidens og nutidens indretning.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *