Hvis du har det for varmt om natten, så køb en sommerdyne

dundyner (foto: pudeland.dk)
Din dyne (foto: pudeland.dk)

Vi elsker vores dyner i Danmark. I mange andre lande i verden bruger man lagner og tæpper til at vikle rundt om sig, når man skal sove, men i vores koldere del af kloden har vi svært ved at undvære de varme dyner i vinterhalvåret.

Det er stadig hyggeligt

Alligevel bliver ens trofaste sovekammerat hurtig for varm, når først sommeren trænger sig på, og temperaturen stiger.

Derfor vælger mange også at smide vinterdynen til opbevaring, og går i stedet ud, og køber en sommerdyne.

En sommerdyne minder rent opbygningsmæssigt om en almindelig dyne. Det er stadig en bomuldspose, som er inddelt i forskellige lommer, som kan holde på forskellige typer fyld. Forskellen ligger i hvilken type fyld, man putter i dynen.

En sommerdyne kan sørger for en bedre nattesøvn

En sommerdyne behøver ikke at være ligeså varm og isolerende som en vinterdyne. Derfor har man ofte puttet mindre fyld i sommerdynen, så den er lettere.

Der er stadig mange forskellige typer fyld, som kan variere meget i kvalitet og egenskab. Dun fra edderfugle, moskusænder eller gæs er stadig meget populære typer af fyld, da de sørger for en god ventilation. Dette kan være en klar fordel i de lune sommernætter, hvor temperaturen ikke falder meget i forhold til dagtemperaturen.

Ofte kan man finde billigere sommerdyner, som har fyld af kuglefibre eller syntetiske fibre. Da disse har en nedsat ventilationsevne i forhold til sommerdyner med naturfyld, så kan de blive varme at ligge med, selvom de er tynde og lette.

Når man taler om dyner, så kommer man hurtigt ind på begrebet bæreevne. Bæreevnen er en betegnelse for, hvor god isoleringsevne dynen har. Den er som regel beskrevet på anvisningen på siden af dynen. En bæreevne er kategoriseret med et tal, som plejer at ligge mellem 2 og 16, hvor 16 er den bedste kvalitet. 2 er sædvanligvis hønsedun og småfjer. I den anden ende ligger edderdun typisk på 16.

Klik her og se mere om sommerdyne

Læs også

Puden der passer til dig

Sengegavle læner dig væk fra en stiv nakke

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *