Vælg den rette dyne for at fuldende soveværelset

Blå puder og dyner på godt ret seng

Det er ofte madrassen, der er oppe og vende, når det drejer sig om at få en bedre nattesøvn. Men faktisk et det ligeså vigtigt, at du har en dyne og pude, der er tilpasset dig og dine behov. Hvis du eksempelvis ligger med en meget tung dyne, kan dette for nogle være ubehageligt, og de har derfor svært ved at finde ro om natten. Den helt rette dyne er derfor ligeså vigtigt som den rette madras. Derfor får du her nogle gode råd, du kan tage med dig, når du skal ud på jagt efter den helt rigtige dyne.

Allergikere har svært ved dun og fjer

Det første der skal op og vende, når der er tale om dyner, er selvfølgelig fyldet. Der findes forskellige slags fyld. Ofte er der tale om en slags fiberfyld, dun eller fjer. Der er fordele og ulemper ved begge dele, og hvis du er allergiker, bør du som hovedregel holde dig væk fra dun og fjer. I forhold til fiberdyner, så er disse lette at vaske og billigere i indkøb. Dette gør dem ofte ideelle som gæstedyner, samt dyner for allergikere. Et andet godt alternativ er den lidt dyrere silkedyne, der også er rigtig god for allergikere.

Varme og lette dundyner

Hvis du er på jagt efter en dyne med dunfyld, så er disse som regel en del dyrere end fiberdynerne, og de er også mere besværlige at vaske. En af fordelene ved dundyner er dog, at de lettere end fiberdynerne. Desuden holder de også bedre på varmen, på grund af fjerenes varmeisolerende effekt, hvilket kan være meget rart for nogen. Der er ikke noget rigtigt og forkert valg, når du skal vælge den rette dyne, så længe fyldet passer til dig.

Vægten og længden er også vigtigt

Det nytter ikke noget, at du som en voksen sover med en børnedyne. Hovedreglen siger, at din dyne skal være minimum 30 cm længere end dig selv. En helt almindelig dyne på 200 cm er derfor sjældent ideel for folk over 170 cm. Når du skal vælge den rette dyne, bør du derfor kigge efter dyner på minimum 220 cm, med mindre du ikke hører til den høje ende af befolkningen. Her skal du dog være opmærksom på, at det sengetøj, du køber, også skal have den rette længde i forhold til dynen.

Inden for dyner er der to andre relevante begreber – nemlig vægt og bæreevne. Når du skal vælge den rette dyne, er det relevant, at du kigger på begge disse kriterier. Vægten giver lidt sig selv, og du skal selvfølgelig have en dyne, der føles behagelig at ligge under, uden du føler dig mast. Det hænger dog lidt sammen med bæreevnen. En dynes bæreevne er dynens evne til så at sige at bære sig selv. Dette er direkte relateret til varme evnen i dynen også. Bæreevnen vurderes på en skala fra 2 til 16, og jo højere bæreevne, desto mere varmer dynen også. En bæreevne på 10 eller derover er som regel optimalt for de fleste mennesker.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *